Županijski savez poljoprivrednih udruga je proteklog tjedna aktivno sudjelovao u organizaciji i provedbi manifestacije “Dani hrvatskog kulinarstva” koja je održana u periodu od 04. do 08. travnja, u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. 14. izdanje ove najznačajnije manifestacije kulinarske struke u Hrvatskoj i ovoga je puta okupilo brojne kuhare i slastičare s područja RH, ali i šire. Natjecateljski dio popraćen je brojnim radionicama i predavanjima namijenjenim stručnom usavršavanju kuhara i slastičara te šire javnosti.
Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Paola Vukić iz Srednje škole Pregrada pod mentorstvom Vesne Petravić. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ani Vrbovski i Franji Mikinac pod mentorstvom Marije Bošnjak. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari. Prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.
Nakon pokazanog znanja u tri kategorije i 14 potkategorija, Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza, dok je treće mjesto osvojio Tomislav Greganić iz The Westin hotela, Zagreb. Državni prvak u slastičarstvu za 2022. godinu je Ivan Ergović iz Valamar Riviere.
Zadnji natjecateljski dan 14. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, Tomislav Karamarko iz zadarskog restorana Delimaris, njegov pomoćnik Gabrijel Benić i mentor Josip Vrsaljko postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d’Or Europe.